KATALOG NAŠIH SADNICA

Jabuka Jabuka

Jabuka, (Malus), je rod drvenastih biljaka iz familije Rosaceae kao i ime za njihov plod (naučno ime ploda je pomum). Postoji između 25 i 50 vrsta u ovom rodu i preko 7500 kultivara domaće jabuke.

Kruška Kruška

Kruška je rod drvenastih biljaka iz familije Rosaceae, čiji se istoimeni plodovi koriste u ishrani ljudi. Vrste ovog roda rastu u umerenim predelima Evrope, Azije i Afrike. Drveće je srednje visine (10-17m), uglavnom listopadno, sa prostim i naizmenično raspoređenim listovima (dužine 2-12sm).

Dunja Dunja

Dunja (Cydonia oblonga) je jedina vrsta roda Cydonia (Maloideae, Rosaceae). Njeno botaničko ime potiče od grčkog grada Kydonia (danas Hanija) na sjeverozapadu ostrva Krita. U Jermeniji i Iranu dunja se mođe naći u prirodi.

Mušmula Mušmula

Mušmula je rod skrivenosemenica iz familije ruža (Rosaceae), srodan glogu. Obuhvata dve vrste drvenastih biljaka. Plod kasno dozreva i ostaje jestiv čitave zime, čak iako nije ubran sa drveta. Cveta početkom maja, cvetovi su beli i krupni. Plod je sladak i ukusan, ali se ne jede ljuska, već samo sadržina (koja je kašasta). Semenke su krupne.

Trešnja Trešnja

Trešnja (ranije črešnja od lat. cerasia) listopadna je drvenasta biljka iz potfamilije Prunoideae, čiji se istoimeni plodovi koriste u ljudskoj ishrani kao voće. Najčešće je visoka oko 20 m. U Evropi se sve ređe može naći u prirodi pa je ova vrsta drveća danas ugrožena. Trešnja je pripitomljena i ima veliki značaj u voćarskoj proizvodnji.

Višnja Višnja

Višnja (tur. vişne; lat. Prunus cerasus) vrsta je drvenastih skrivenosemenica, i naziv za njene plodove (koji se koriste u ljudskoj ishrani kao voće). Pripada familiji Rosaceae, rodu Prunus (kao i badem, breskva, šljiva, kajsija), a podrodu Cerasus. Prirodni areal rasprostranjenja obuhvata veći deo Evrope i jugozapadnu Aziju.

Orah Orah

Orah (lat. Juglans) je rod biljaka iz porodice Juglandaceae. Vrste ovog roda su drveće visoko 10-40m, sa šiljastim listovima dugim 20-90cm. Naziv orah upotrebljava se i za najuzgajaniju vrstu ovog roda, domaći orah.

Leska kalemljeni Leska kalemljeni

Kalemljena leska se gaji u vidu stablašice što olakšava mehanizovanu obrada ispod krune i trešenje i sakupljanje plodova.

Leska Leska

Obična leska (Corylus avellana) je vrsta leske koja raste na područjima Europe i Azije. Obično je to grmolika biljka koja doseže 3-8 m visine, ali može narasti do čak 15 m. Biljka je listopadna, a njeni su listovi zaobljeni, dugi 6-12 cm i prekriveni malim dlačicama sa svake strane.

Kajsija Kajsija

Kajsija (lat. Prunus armeniaca, tur. kayisi), takođe poznata po imenu "marelica", je kontinentalna koštuničava voćka koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus familije Rosaceae.

Breskva Breskva

Breskva, praska ili šeftelija, (Prunus persica) je drvo iz familije ruža (Rosaceae). Poznato je po istoimenim plodovima, koje čovek koristi kao veoma ukusno i slatko voće. Potiče iz srednje Azije (na šta ukazuje i njen naziv na latinskom, od koga je i izveden srpski naziv).

šljiva šljiva

šljiva je drvo iz familije ruža (Rosaceae). Pod šljivom se najčešće podrazumevaju sorte domaće šljive (Prunus domestica L.), koje su mnogobrojne. Većinu sorti čovek koristi u ishrani u vidu voća, a poneke se koriste i zbog drveta.